Design a site like this with WordPress.com
Get started

Մեղուների ձմեռային կերակրում

Փորձառու մեղվապահի ձեռքի տակ ձմեռելու որակը կասկածի չի ենթարկվում։ Նա գիտի, որ մեղվաընտանիքները ցրտից չեն վախենում․ եթե փեթակներում շատ մեղր լինի, մեղուներն անգամ դրսում չեն սառչի։ Իմաստ չկա նրանց ևս մեկ անգամ անհանգստացնելու։

Հունվարի երկրորդ կեսին փեթակներում հնարավոր է հայտնվեն ձագեր։ Եթե մեղուները ձմեռում են շինության ներսում, նրանց պետք է այցելել ամեն հինգ օրը մեկ։ Եթե մեղուները ձմեռում են դրսում, ուժեղ ցրտերից և հալոցքից հետո պետք է մաքրել փեթակի մուտքերը սառույցներից և եղյամից։ Փեթակները պետք է ձյունով ծածկված լինեն նախքան սառնամանիքների սկսվելը։

Փետրվարը մեղվապահին առաջին անհանգստություններն է բերում։ Ինչպե՞ս են ձմեռում մեղուները։  Կհերիքի՞ արդյոք ուտելիքը։ Առո՞ղջ են նրանք, թե՞ ոչ։ Նրանց հանգստի ժամկետը մոտենում է ավարտին։ Պատահում է, որ արդեն փետրվարի երկրորդ կեսին էգերը սկսում են ձվեր դնել, սկզբում քիչ֊քիչ՝ օրական 20-30 ձու: Այս պահից սկսած՝ ընտանիքների կյանքն ակտիվանում է. կերերի սպառումը գրեթե կրկնապատկվում է և օրական հասնում է 60 և ավելի գրամի: Մոտենում է ձմեռման ամենավճռական շրջանը:

Հոգատար մեղվաբույծի ձեռքի տակ մեղվաընտանիքները միշտ ապահովված են որակյալ սննդի առատ պաշարներով: Մեղուների ձմեռային կերակրումը չափազանց անցանկալի երևույթ է։ Բայց եթե նույնիսկ ընտանիքները ձմեռը դիմավորում են սննդի անբավարար պաշարներով կամ ստիպված են ձմեռելու ցողամեղրի վրա, ուզեք թե չուզեք, ստիպված կլինեք կերակրել նրանց:

Ցանկալի է վերցնել պատրաստի մեղր առողջ ընտանիքներից, այն փաթեթավորվել թանզիֆով և լոշիկի տեսքով դնել մեղվապարսին մոտիկ։ Կարող եք տալ շաքարի օշարակ (երկու բաժին շաքարին՝ մեկ բաժին ջուր)։ Այն մի կողմից տաք-տաք լցնում են շրջանակի դատարկ բջիջների մեջ և ծայրերի՝ մեղուներից  դատարկ երկու կամ երեք  շրջանակները  տեղաշարժում դեպի մեղվապարսը: Օշարակը հարմար է տալ ապակե լիտրանոց տարայով: Բանկայի բերանը մինչև եզրը լցնելուց հետո պետք է  կապել այն մի քանի շերտանի  խոնավ թանզիֆով և արագորեն շրջել մեղվապարսի շրջանակի վրա: Սննդամթերքի այս քանակը բավարար է ընտանիքի համար մոտ 20 օր:

Scientists in Finland develop a promising bee vaccine

Աղբյուրը՝ այստեղ։

Թարգմանությունը ռուսերենից՝ Անի Բարսեղյանի, Անահիտ Աբգարյանի և Մարիամ  Շախվերդյանի, Քոլեջ, 2-րդ կուրս

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: