Design a site like this with WordPress.com
Get started

Հարավարևելյան Ասիայի ուտեստները / Գաստրոզբոսաշրջություն

Ի՞նչ է Հարավարևելյան Ասիան:

Հարավարևելյան Ասիան գտնվում է Հարավային Ասիայից արևելք և Արևելյան Ասիայից հարավ։ Այն զբաղեցնում է Հարավային Ասիայի տարածաշրջանից արևելք ընկած թերակղզային տարածքները՝ Հնդկաչին թերակղզին և մի շարք կղզիներ ու կղզեխմբեր։ Այստեղով են անցնում Հնդկական և Խաղաղ օվկիանոսների ավազանները և դրանցում գտնվող երկրները միացնող կարևոր ծովային ճանապարհները։

Ի՞նչ է գաստրոզբոսաշրջությունը:

Գաստրոզբոսաշրջությունը կարելի է բնորոշել որպես ճանապարհորդություն, որի նպատակն է ծանոթանալ այլ երկրի ազգային խոհանոցի, սննդի պատրաստ­ման առանձնահատկությունների հետ:

Հարավարևելյան Ասիա

Վիետնամ – Banh Xeo

Ապուրը Վիետնամում ամենուր է: Իրականում ուտեստները Վիետնամում այնքան շատ են, որ մեկ այցով հաստատ չեք հասցնի փորձել բոլորը: Դեռ մի քանի անգամ այցելելով, ամեն այցելության հետ ձեզ համար նոր ուտեստներ եք բացահայտելու:

Ակնհայտ ֆրանսիական ազդեցություններով՝ Banh Xeo-ն փխրուն, համեղ կրեպ է, որը հաճախ մատուցվում է եփած մսով, լոբու ծիլերով և թարմ խոտաբույսերով: Լցոնված կրեպն այնուհետև նորից փաթաթվում է հազարի թերթերով, ռեհանի, անանուխի և մանանեխի տերևների լրացուցիչ զարդարանքով:

Մյանմար – Մոհինգա

Մոհինգան Մյանմարի ազգային ուտեստն է։ Սա ապուր է, պատրաստված դեղաբույսերից, կիտրոնախոտի և բրնձի արիշտայով, որը հաճախ լրացվում է բանանի ծառի խրթխրթան կորիզով, սովորաբար ուտում են նախաճաշին: Այն լցված է խրթխրթան սիսեռով տապակած փքաբլիթներով, կտրատված փափուկ խաշած բադի ձվերով և ցրված ձկան տորթերով, տապակած չիլիի փաթիլներով և մանրացված համեմի տերևներով:

Մատուցվում է լայմի կամ կիտրոնի սեպերի հետ՝ վրան քամելու համար: Իրականում քչերն են տանը մոհինգա պատրաստում, քանի որ կան անթիվ փողոցային վաճառողներ և սրճարաններ, որոնք մոհինգա են վաճառում:

Կամբոջա – Սամլար մաչու (Թթու ապուր)

Samlar machu-ն պատրաստվում է թթու արգանակի հիմքի վրա եփած մսից, ձկից կամ ծովամթերքից և բանջարեղենից: Սեզոնային տեղական բանջարեղենը և խոտաբույսերը կարող են ներառել ջրային սպանախ, սոխ, լոլիկ, կաֆիր լայմի տերևներ, կիտրոնախոտ ևն: Կա նաև տարբերակ, որը պահանջում է արքայախնձորներ: Այս ուտեստի մյուս հիմնական բաղադրիչներն են ֆերմենտացված ձկան մածուկը, որը հայտնի է որպես պրահոկ և համեմունքների մածուկ՝ kroeung, մինչդեռ տիպիկ թթվայնացնող նյութերը ներառում են կրասաինգի մրգի սերմեր, թամարինդ կամ կաֆիր լայմի հյութ

Լաոս – Kaipen (տապակած ծովային ջրիմուռներ)

Kaipen (կամ kai paen) լաոսական խորտիկի տեսակ է, որը պատրաստվում է քաղցրահամ ջրի կանաչ ջրիմուռներով, որոնք հավաքել են հյուսիսային Լաոսում գտնվող Մեկոնգից: Ողողումից հետո ջրիմուռը սեղմում են թղթի պես բարակ թիթեղների մեջ և համեմում կտրատած սխտորով և քունջութի սերմերով, մինչև այն չորանա արևի տակ:

Բարակ շերտերը պետք է այնքան տապակել, մինչև այն խրթխրթան դառնա, իսկ դրանք էլ ուտել jaew bong-ով, որը սոուս է՝ տապակած չիլիի և գոմեշի մաշկի բարակ կտորների համադրություն: Սա Կայպեն ուտելու լավագույն միջոցն է:

Սինգապուր – Լակսա

Լակսան բրնձի լապշա է կծու կոկոսի կարրի ապուրի մեջ՝ մանր ծովախեցգետնով, ձկան տորթերով, ձվով և հավի միսով: Այն հանդիսանում է չինական և մալայական խոհանոցի խաչմերուկը: Laksa-ն նույնպես շատ տարբերակներ ունի, բայց Սինգապուրում կա katong laksa-ն՝ կտրված լապշայով: Երբեմն ավելացվում են ծովային ուտելի կակղամորթեր և տոֆու:

Ինդոնեզիա – Nasi Liwet

Nasi liwet-ը բրնձի պատրաստման ավանդական ճավայական ոճ է, որը ներառում է կոկոսի կաթ և հավի արգանակ՝ դափնու տերևների և կիտրոնի խոտի բուրմունքով: Շատ տարածված է nasi liwet-ը ուտել մի շարք կողմնակի ճաշատեսակների և լրացուցիչ կոկոսի կրեմի հետ միասին:

Թաիլանդ – Մասսաման քարի / Massaman Curry

Ոչ ոք հստակ չգիտի, թե կոնկրետ որտեղից է ծագում այս ուտեստը: Որոշ պատմաբաններ կարծում են, որ այն բերվել է Մալայզիայից մերձավորարևելյան առևտրականների միջոցով, քանի որ մասաման բառը ծագել է հին թայերեն բառից, որը նշանակում է մահմեդական, իսկ պատմաբանների մեկ այլ մաս էլ խոսում է Թաիլանդի թագավորական պալատի հետ կապված պատմության մասին: Ամեն դեպքում, մասսամանն առանձնանում է թայլանդական այլ քարիներից՝ պարունակելով համեմատաբար ավելի հազվադեպ օգտագործվող համեմունքներ, ինչպիսիք են հիլը, դարչինը և անիսոնը: Իր անուշաբույր և բարդ մածուկի հետ միասին, որը սովորաբար տապակվում է թավայի մեջ կոկոսի կրեմով և թամարինդի մածուկով, պարունակում է և՛ կծու, և՛ ախորժակ բացող բույրեր:

Աղբյուրներ՝

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: