Թթուդրիկ

Թթուդրիկի ամենամյա ավանդական ծեսը խորհրդանշական է: Սեբաստացու տոներից մեկն է: 31.10-ին քոլեջում ուսանողները և դասախոսները միասին հավաքվելու են իրար գլուխ՝ միասին թթու դնելու:

Սառը ջրով դրած թթուն վերջնական թթվում է 2-4 շաբաթվա ընթացքում, կախված ինչ ջերմային պայմաններում է թթվում։

Թթվելու պրոցեսը կանգնեցնելու համար թթուն պիտի պահվի 2-6 °-ում, կամ տաքացվի 70-90°, կամ ավելացվի օղի, ջրի քանակի 10-12% – չափով։
Արդեն գիտենք, թթվի ջուրը պիտի բռնել բացառապես խոշոր չյոդացված աղով, 1լիտր ջրին 60-65 գրամ։

ՎԱՐՈՒՆԳԻ ԹԹՈՒ ՍԱՌԸ ԵՂԱՆԱԿ: ԲԱՂԱԴՐԱՏՈՄՍԵՐ

Բանջարեղենը պահելու ամենատարածված ձևը թթու և մարինացվածն է: Կաթնաթթվի շնորհիվ, որը ձևավորվում է ֆերմենտացման գործընթացում, բանջարեղենը երկար ժամանակ պահվում է, քանի որ այս թթուն սպանում է պաթոգենները, ինչի պատճառով սնունդը փչանում է: Արդյունաբերական մասշտաբով դրանք օգտագործվում են, և դուք կարող եք ինքնուրույն աղի արտադրանքներ սովորական ապակե բանկաների մեջ: Վարունգների սառը աղը բանջարեղենի պահպանման ամենաարագ և լավագույն մեթոդներից մեկն է:

Գրեթե բոլոր մրգերը հարմար են աղի համար: Մրգերը աղը պետք է լինի թարմ, առանց վնասելու: Լավագույնն է օգտագործել միջին և փոքր չափի պտուղները: Նախքան բանկա դնելը, վարունգները լվանում են կեղտից և կարճ ժամանակով ներծծվում: Համեմունքները միշտ դրվում են առաջին հերթին ներքևում, և միայն դրանից հետո վարունգը, համեմունքները նույնպես տեղադրվում են վերևում: Օգտագործեք սամիթ կանաչի, ծովաբողկ տերևներ և արմատներ, սխտոր, տարբեր տեսակի պղպեղ, թարխունի տերևներ, հաղարջ և բալի տերևներ: Բոլոր խոտերը լվանում և դրվում են ստերիլիզացված բանկայի հատակին: Դրանից հետո դնել վարունգները և լցնել նախապես պատրաստված աղաջրերը: Վարունգով պատրաստի բանկաները պահվում են զով սենյակներում: Եթե ​​այն օգտագործվել է ինչ-որ եղանակով, ապա այդպիսի արտադրանքը պատրաստ կլինի փոքր քանակությամբ և կպահպանվի երկար ժամանակ: Եթե ​​նկատում եք վարունգները և պահպանման ջերմաստիճանի ռեժիմը, կարող եք երկար ժամանակ բանջարեղեն խնայել:

Վարունգի սառը թթու վարունգ: Բաղադրությունը և բաղադրատոմսերը

Բաղադրատոմս 1

  • տաս կիլոգրամ վարունգ;
  • սամիթ – երեք հարյուր գրամ;
  • ծովաբողկ արմատ – հիսուն գրամ;
  • քառասուն գրամ սխտոր;
  • տաս գրամ պարկուճ;
  • երկու հարյուր գրամ հաղարջի տերեւ;
  • հինգ լիտր ջուր;
  • չորս հարյուր գրամ աղ:

Ստերիլիզացված բանկայի ներքեւի մասում դրվում են համեմունքներ, ապա վարունգներ եւ կրկին համեմունքներ: Բռուրից և աղից պատրաստում են աղաջրեր, բանկա լցվում է եզրին, փակվում է կափարիչով և կրկին ստերիլիզացվում:

Բաղադրատոմս 2

  • տաս կիլոգրամ վարունգ;
  • երեք հարյուր գրամ սամիթ;
  • հիսուն գրամ ծովաբողկ արմատ;
  • տասը գրամ պղպեղի ոլոռ;
  • հինգ լիտր ջուր;
  • չորս հարյուր գրամ աղ:

Վարունգը պատրաստվում է այնպես, ինչպես նախորդ բաղադրատոմսով:

  մի կերպ արագ բաղադրատոմս

  • փոքր վարունգ – մեկ կիլոգրամ;
  • մեկ գդալ աղ;
  • կես գդալ շաքար;
  • սխտոր համտեսել;
  • սամիթ կանաչի;
  • այլ համեմունքներ:

Մենք լվանում ենք վարունգները, սրբիչով սրբում և կտրում ենք խորհուրդները: Մենք դրանք դնում ենք պլաստիկ տոպրակի մեջ և դնում աղ, մի քանի ճաշի գդալ շաքար, սամիթ և այլ համեմունքներ, թակած սխտոր: Մենք կապում ենք փաթեթը, լավ թափահարում և երկու օր այն դնում սառնարանում: Երկու օր անց կարող եք ուտել:

Մարինացման վարունգների եղանակները մեծ թվով գոյություն ունեն, բոլորն էլ ընտրում են իրենց ցանկությամբ բաղադրատոմս: Որոշ մարդիկ սիրում են օգտագործել տատիկների կողմից արդեն իսկ հաստատված բաղադրատոմսեր, իսկ ոմանք էլ սիրում են անընդհատ նոր բան փորձել, այնպես որ ահա ևս մի քանի բաղադրատոմսեր թթու վարունգ պատրաստելու համար:

Խրթխրթան վարունգի բաղադրատոմսը

Արգելքի համար.

Մեկ լիտր ջրի երկու մեծ ճաշի գդալ աղ:

Երեք լիտրի մի բանկայի վրա.

  • երկու սխտոր մեխակ;
  • վարունգ
  • բալի, հաղարջի, ծովաբողի տերևներ;
  • սամիթ կանաչի:

Լվացեք և չորացրեք վարունգները շատ ջրի մեջ չորս ժամ: Այնուհետև մենք դնում ենք համեմունքներ բանկաների մեջ, ապա վարունգները, լցնում աղը և տեղադրում զով տեղում: Երբ պլաստիկ կափարիչները այտուցվում են, բացեք դրանք մի օր `օդը թողարկելու համար: Այնուհետև մենք փակում ենք բանկա և պահում սառնարանում:

Մայրիկի բաղադրատոմսը վարունգների համար

Տարբեր համեմունքներ տեղադրվում են բանկայի ներքևի մասում, այնուհետև մենք դնում ենք վարունգներ և լցնում ենք նախապես եփած ջրի մեջ: Աղը պատրաստում ենք հետևյալ կերպ. Վերցրեք երեք լիարժեք ճաշի գդալ աղ և շաքար մեկ լիտր ջուր, խառնել և ավելացնել մեկ գդալ 70% քացախ: Բերեք եռացրեք, բայց մի եռացրեք, լցնել մարինադը բանկաների մեջ և յոթ րոպե պաստերացնել, ապա փակեք բանկաները կափարիչներով և սառչեք:

Ձմռանը վարունգները աղալուծելը ընտանիքի բյուջեից գումար խնայելու ևս մեկ միջոց է: Ի վերջո, նրանց շնորհիվ դուք կարող եք եփել համեղ աղցաններ  և նախուտեստներ, ինչպես նաև առաջին և երկրորդ տաք ուտեստներ ՝ առանց մեծ գումար ծախսելու:

Վարունգները կարելի է տարբեր եղանակներով աղեցնել, այնուամենայնիվ, բոլոր դեպքերում անհրաժեշտ է պահպանել դեսպանի որոշ կանոններ:

Աղելուց առաջ վարունգները, եթե տաք են, պետք է հովանան: Դրան հասնելու համար վարունգները սառույցի ավելացման հետ մի քանի ժամ սառը ջրի մեջ են տեղադրվում: Այս տարբերակը նույնպես հարմար է, երբ վարունգներն առաջին թարմությունը չեն և ունեն փափուկ կառուցվածք: Թրջվելուց հետո վարունգները պետք է մանրակրկիտ լվացվեն, չորանան և պատրաստեք պատրաստված բանկա:

Մարինացված վարունգների համը բարելավելու, ինչպես նաև դրանց գույնը և ամրությունը պահպանելու համար թթու մարինացման ընթացքում թթուները փոխանցվում են դեղաբույսերի, բանջարեղենի և արմատների: Ամենից հաճախ այս նպատակներով օգտագործվում են սամիթ կանաչիները հովանոցներով, ծովաբողկ տերևներով և արմատներով, թարխունով, սխտորով և ռեհանով: Սխտորը, կարմիր պղպեղի և ծովախոտի պատիճները կտրամադրեն վարունգներին սուր համը և կպահպանեն դրանք ամուր: Նմանատիպ նպատակներով, երիտասարդ կաղնու ճյուղերի կեղևի decoction-ը ավելացվում է աղաջրի մեջ ՝ մարելով կեղևը, մինչև հեղուկը վերածվի կարմիրի: Արգանակը կարող է լինել բալի և մոշի տերևներից: Ծովաբողկ արմատները կօգնեն վարունգները պահպանել գույնը: Այս բոլոր հավելումները կուտակված բանջարեղենին կավելացնեն համն ու համը:

Տաք ջրով լցնելը նույնպես նպաստում է գույնի պահպանմանը, բայց այս մեթոդով վարունգները դառնում են փափուկ, ուստի այս մեթոդը ավելի լավ է հաստ մաշկ ունեցող վարունգների համար:

Սառը թթու վարունգ

Բացի տաք մեթոդից, կա նաև սառը եղանակ, որը հետևյալն է. Պատրաստի վարունգները բանկաների մեջ լցվում են սառը աղաջրի միջոցով: Նախ, աղը լուծվում է տաք ջրի մեջ, ավելացվում է սառցե ջուր, աղը անցնում է ֆիլտրի միջոցով, և բանկերը դրանցով լցվում են հենց գագաթին: Վարունգով բանկաները ծածկված են շղարշով և բաղադրատոմսում նշված ժամանակահատվածում թողնում են խմորում:

Այս մեթոդով կաթնաթթունն առաջին հերթին ձևավորվում է վարունգի մի բանկայի մեջ և տեղի է ունենում ֆերմենտացման գործընթաց: Վարունգները սենյակային ջերմաստիճանում կանգնելուց հետո դրանք հանվում են սառը սենյակում ֆերմենտացման համար: Ջերմաստիճանի իջեցումը դանդաղեցնում է ֆերմենտացման գործընթացը, իսկ արձակուրդները թթու չեն կազմվի:

Երբ վարունգի ֆերմենտացման ժամանակահատվածն ավարտվել է, բանկաները գլորում են առանց ստերիլիզացման, և վարունգները պահվում են + 4 աստիճանից ոչ ավելի ջերմաստիճանում:

Սառը թթու (բաղադրատոմս)

Բաղադրությունը (3 լիտր բանկայի դիմաց).

  • Տաք պղպեղ `0,5 հատ:
  • Սամիթ հովանոց – 2-3 հատ:
  • Փոքր վարդագույն ծովաբողկ արմատ
  • Bay Bay – 2 հատ:
  • Խաղողի տերև – 1 հատ:
  • Բալի տերև – 2-3 հատ:
  • Կաղնու տերև – 2-3 հատ:
  • Blackcurrant տերեւ – 2-3 հատ:
  • Սև պղպեղ – 10 քանակ
  • Աղ – 75 գ
  • Սխտոր – 5-6 մեխակ

Խոհարարության եղանակը վարունգ սառը թթու մեջ:

Աղը լուծեք փոքր քանակությամբ տաք ջրի մեջ, ավելացնել սառը ջուր: Զտեք ջրի աղը:

Պատրաստի բանկաների մեջ դրեք համեմունքներ և վարունգներ, լցնել պատրաստված սառը աղաջրերը: Յուրաքանչյուր բանկա կարող եք ավելացնել մի քիչ մանանեխ փոշի: Յուրաքանչյուր բանկայի պարանոցը ծածկեք շղարշով և 2 օր թողեք վարունգը խմորումով 25-30 աստիճանի ջերմաստիճանի պայմաններում: Դրանից հետո վարունգ ունեցող բանկերը 10-12 օրվա ընթացքում տեղափոխվում են սենյակ, որի ջերմաստիճանը +1 .. + 5 աստիճան է:

Վարունգները պարբերաբար ստուգում են պատրաստակամությունը: Խմորման ժամանակաշրջանի ավարտին, անհրաժեշտության դեպքում, ավելացնել բանկա աղը, գլանել կափարիչները:

Պահեք վարունգները զով սենյակում +4 աստիճանի ջերմաստիճանում:

Լավագույն խոհարար Ալեքսանդր Դերենվիկոն `լավագույն բաղադրատոմսերը

Վարունգը թթու պատրաստելու շատ եղանակներ կան: Նրանք տարբերվում են աղի համամասնությամբ և կազմով, համեմունքների և համեմունքների մի շարք

Խրթխրթան թթուները մեր ձմեռային մենյուի բաղկացուցիչ մասն են: Դրանք օգտագործվում են որպես նախուտեստներ և որպես բաղադրիչ շատ ուտեստների մեջ: Հետևաբար, լավ տնային տնտեսուհու խոզուկ բանկում միշտ կան մի քանի ապացուցված բաղադրատոմսեր, որոնց միջոցով ձմռանը թթու վարունգը տալիս է երաշխավորված արդյունք: Եկեք ծանոթանանք նրանց ՝ սովորելու պարգևատրման փորձից:

Ժամանակակից հաղորդավարուհիները իրենց խոհանոցում օգտագործում են մեկից ավելի դեղատոմսեր ձմռանը: Դրանցից մեկը առանձնացնելը դժվար է, քանի որ գործընթացի բոլորովին տարբեր մոտեցումները կարող են բերել նույն հիանալի արդյունքը. Վարունգը ախորժելի տեսք կունենա, բայց դա ձեզ կզարմացնի իր համով և «մթությամբ»:

Պահածոյացված այս մրգերը, ինչպես ամբողջ, այնպես էլ թակած, քացախի ավելացումով և առանց դրա, տաք եղանակով և ոչ միայն: Եթե ​​ընտրեք բաղադրատոմս առանց քացախ ավելացնելու, ապա սա ձմռանը թթու վարունգ է: Կախված ընտրված տեխնոլոգիայից ՝ այն կարող է տևել երեքից տասը օր: Չնայած կան թթու պատրաստելու արագ եղանակներ, որոնց հետ անպայման պետք է ծանոթանաք:

Ինչու են աղած փխրուն վարունգները գրավիչ: Նրանք պահպանում են իրենց հյութալի գույնը, ինչը նույնիսկ լուսանկարում կարող է առաջացնել ախորժակ և փխրման ցանկություն: Դասական տարբերակ – հարկավոր է բանջարեղենը բարելի մեջ խմորել. այս դեպքում նրանք ձեռք են բերում համ և բույր, որոնք ոչ մի բանի հետ չեն կարող շփոթել: Այնուամենայնիվ, խոհարարական մասնագետները եկել են սովորական բանկերում թթու պատրաստելու ավելի քան մեկ պարզ բաղադրատոմսով, քանի որ սովորական բնակարանում ապրելը տակառ չկա:

Թթու պատրաստման ավանդական եղանակը

Ձմռանը վարունգ պատրաստելու համար, որը լուսանկարում շատ ախորժելի տեսք կունենա, և միևնույն ժամանակ հիանալի համ կունենա, խորհուրդ ենք տալիս օգտագործել հետևյալ բաղադրատոմսը: Այն կարելի է համարել թթու պատրաստման դասական միջոց, քանի որ երեք-չորս օրվա ընթացքում բանջարեղենը պետք է պահվի աղի մեջ, այլ ոչ թե պահածոյացման: Բայց, ընդհանուր առմամբ, տնային տնտեսուհիները ստիպված չեն շատ ժամանակ ծախսել գնումների վրա:

Այսպիսով, նախ անհրաժեշտ է պատրաստել բաղադրիչները.

  • անձեռնմխելի թարմ վարունգ;
  • պղպեղ «Spark»;
  • սխտոր
  • խոտաբույսերի և թփերի տերևներ,
  • 100 գ աղ (1 երեք լիտր բանկայի համար):

Նախ անհրաժեշտ է 2-3 ժամվա ընթացքում ներծծել վարունգները սառը ջրում: Այնուհետև դրանք մանրակրկիտ լվանում են և կտրում ծայրերը: Դուք կարող եք բանկաների ներքևի մասում դնել համեմունքներ և խոտաբույսեր ՝ ընտրելով դրանք ըստ ձեր ցանկության:

Ավանդական է օգտագործել սամիթով ցողուններ սերմերով, ծովաբողկով և բեյ տերևով: Բայց դուք կարող եք ապահով կերպով փորձարկել `ընկերությունը պատրաստելու է վարունգների տերևներ բալի և հաղարջի, ընկույզի և նույնիսկ շուշանի:

Նաև ներքևի մասում մենք փայլի մի կտոր ենք ուղարկում: Եթե ​​ցանկանում եք նախուտեստը ավելի կծու դարձնել, ապա կարող եք մի քանի պղպեղ դնել: Մի մոռացեք սխտորի մի քանի մեխակի մասին, որոնք պետք է կտրված լինեն սալերի երկարությամբ:

Այժմ մենք վարունգ ենք դնում մի բանկայի մեջ, նրանց վրա լցնում ենք 100 գ աղ և ամեն ինչ լցնում սովորական սառը ջրով: Անհրաժեշտ է ամուր փակել բեռնարկղը և մի քանի անգամ եռանդորեն շրջվել, որպեսզի աղը խառնվի և լուծարվի: Այժմ 2-3 օրվա ընթացքում կարող եք մոռանալ վարունգների մասին:

Այս ընթացքում կաթսայի մեջ թթուն պետք է դառնա ամպամած, և պտուղները փոխում են իրենց գույնը: Ի դեպ, դուք կարող եք տեսնել, որ հեղուկը փոքրանում է, քանի որ վարունգները անհամբերորեն կլանում են այն: Եթե ​​վերը նշված փոփոխությունները տեղի են ունեցել բանկերում, կարող եք շարունակել պահածոյացումը:

Դուք կարող եք պահածոյացված բանկան պահել նկուղում կամ պահարանում:

Սկսելու համար կրկին թափահարեք բեռնարկղը թթուով և վարունգներով, որպեսզի ամեն ինչ լավ խառնվի: Այժմ մանրակրկիտ լցնել հեղուկը տապակի մեջ, յուրաքանչյուր բանկա ավելացնելով ևս 150-200 մլ ջուր: Արգանակը պետք է եփվի, որից հետո նրանք անմիջապես լցնում են վարունգները:

Այժմ կարող եք բանկեր գլորել և գլխիվայր շրջել: Այս դիրքում նրանք կկանգնեն մինչև ամբողջովին սառչի: Մնում է գտնել բանկա պահպանման վայրով: Դրանք կարող եք պահել նկուղում կամ առանձնասենյակում: Ձմռանը հաճելի կլինի վարունգները սեղանին դնել, որպեսզի ցույց տան իրենց խոհարարական ունակությունները: Եթե ​​ցանկանում եք տեսնել, թե ինչպես են փորձառու խոհարարները թթու պատրաստում, տեսեք լուսանկարներ և տեսանյութեր, որտեղ գործընթացը մանրամասն նկարագրված է:

Ձմռանը արագ և հեշտ աղելը

Այս տաք եղանակով պահպանման համար անհրաժեշտ է վերցնել հետևյալ բաղադրիչները.

  • 2 կգ վարունգ;
  • 2լ աղեր;
  • 1լ շաքարավազ
  • 1 քացախ 9%;
  • 1 սոխ գլուխ;
  • 3-4 մեխակ սխտոր;
  • մեխակ;
  • ծովաբողկ արմատ;
  • համեմունք;
  • ծովաբողկ տերեւներ;
  • սամիթ;
  • հաղարջի տերևներ:

Բաղադրիչները նշվում են մեկ երեք լիտր բանկայի համար: Մի շփոթեք ցուցակի մեջ նշված քացախի հետ. Դա անհրաժեշտ է, որպեսզի արագ պահպանումը «չի պայթել»:  Նա ընդհանրապես չի փչացնի համը, քանի որ մենք ավելացնում ենք դրա նվազագույնը:

Խոհարարությունը սկսվում է նախատեսվածից: Ավանդական բաղադրատոմսը  – պտուղը թրջելով: Դրանից հետո նրանք լվանում են և կտրում հուշումները: Բաղադրիչները կարող են տեղադրվել ստերիլիզացված բանկա: Սոխը ուղարկվում է սոխին, կտրում ենք չորս մասի ՝ սխտորի մեխակ, համեմունքներ և խոտաբույսեր: Մենք վարունգները սերտորեն դնում ենք, լցնում դրանք եռացրած ջրով: Տասը րոպե հետո հեղուկը լցնել տապակի մեջ, ավելացնել շաքարավազ և աղ, աղը բերեք եռալ:

Այժմ հեղուկը լցնել բանկա: Յուրաքանչյուրի վերևում պետք է լցնել մի թեյի գդալ քացախ և անմիջապես գլորվել: Մենք բանկերը դնում ենք գլխիվայր, փաթաթելով դրանք վերմակով, և սառչելուց հետո դրանք ուղարկում ենք մառան: Ձմռանը վարունգները կարող են մատուցվել հպարտությամբ. Համեղ պահպանումը որևէ մեկին անտարբեր չի թողնի, և նրանք լուսանկարը դիտելիս արթնացնում են ախորժակը:

Սառը եղանակ `«ա լա բար» վարունգ

Նույնիսկ եթե դուք չունեք հնարավորություն վարունգը տանը պահելու համար, մենք պատրաստ ենք ձեզ գոհացնել. Սառը եղանակով վարունգ պատրաստելու մի պարզ բաղադրատոմս կա, որը կարելի է անել սովորական բնակարանում: Նման թթուները արագ եփում են, բայց դրանք պետք է պահվեն սառը տեղում: Եթե ​​նկուղ չունեք, ապա կարող եք մի քանի բանկա դնել պարզապես սառնարանում:

Նախ պատրաստեք բաղադրիչները: 2 կգ վարունգի համար հարկավոր է վերցնել մի քանի սամիթ հովանոցներ, մոշի և բալի մի քանի տերևներ, սխտորի և ծովաբողկ արմատից պատրաստված մեխակ: Համեմունքներից ձեզ հարկավոր է պղպեղ, աղ `75 գ: Բացի այդ, բաղադրատոմսի մեջ ներառված է օղի, որը հանդես է գալիս որպես կոնսերվանտ: 3 լիտր բանկայի համար ջուր ենք վերցնում 1,5 լիտր:

Ոչ մի տոնական խնջույք չի կարող անցնել առանց փխրուն և անուշահոտ թթվի:

Լվացված թարմ մրգերը լցվում են եռացող ջրով, այնուհետև ներծծվում են մի քանի ժամ սառը ջրի մեջ: Դրանից հետո բանջարեղենը մնաց մի բանկայի մեջ, ավելացնելով համեմունքներ և խոտաբույսեր վարունգի շերտերի միջև: Այժմ լցրեք այն սառը աղաջրով, յուրաքանչյուր բանկայի մեջ լցնելով 2լ օղի, և փակեք պլաստիկ կափարիչներով: Մի քանի օրից վարունգները կհասնեն իրենց վիճակին, և դուք կարող եք դրանք պահել այնքան ժամանակ, որքանով բավարար է վարունգից ստացված այս հիանալի խորտիկը, որպես կանոն, տնական մարդիկ «արագ դատապարտում են» դա:

Ձմռանը լուսանկարում այս եղանակով կատարված բերքահավաքը շատ գեղեցիկ տեսք կունենա `բանջարեղենը մնում է կանաչ, կարծես թարմորեն հավաքված:

Միևնույն ժամանակ նրանք ձեռք են բերում հաճելի համ և բույր՝ արթնացնելով դաժան ախորժակը:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: